Examinare Ecografică Generală

Examinare Ecografică Generală

Programări

la telefon: 0269 44 14 15

sau

la recepția Clinicii Medicale Carpe Diem

Examinarea ecografică reprezintă o metodă neinvazivă si nedureroasă putând fi repetată ori de cate ori este nevoie fara a aduce nici un fel de leziuni corpului uman. Se pot explora cu acest aparat: abdomenul, sarcinile în diferitele ei momente de evoluție, morfologia fetală, creierul nou născutului și sugarului, șoldul sugarului, sânul, cordul, tiroida, testiculul, vasele periferice, masele ganglionare.

Aparatul permite și examenul doppler transcranian la sugar, al vaselor cerebrale la adult și al vaselor periferice.

Care este principiul ecografiei?
Ecografia utilizează un fascicul de ultrasunete emis de sondă pe care medicul o misca pe corp, fascicul care strabate cu viteze diferite tesuturi diferite. În contact cu țesuturile și organele explorate, fascicolul emis este reflectat, recaptat de sondă și tradus cu ajutorul unui program in imagini afisate pe un monitor. Deoarece folosește în explorarea organelor ultrasunete, ecografia nu produce practic nici un efect secundar, indiferent de organul analizat sau de durata examinarii.

Principalele avantaje ale ecografiei

  • Este o metodă de examinare folosită pe scare largă în screeningul multor afecțiuni;
  • Este o metodă neinvazivă, nu presupune cateterizări ale venelor sau arterelor, nu produce sângerari sau alte leziuni;
  • Este nedureroasă;
  • Nu este iradiantă, spre deosebire de alte tehnici imagistice precum cele radiologice: radiografia, computer tomografia, scintigrafia;
  • Este o metodă rapidă, examenul ecografic dureaza 20 – 30 de minute, in functie de ceea ce se analizează, de condițiile pacientului (vizualizarea este mai dificila la un pacient mai gras);
  • Nu necesită o pregatire specială a pacientului

Care este scopul ecografiei?
Ecografia este una dintre cele mai utilizate metode diagnostice, examenul ecografic făcând parte din protocolul de diagnostic al multor afectiuni. În unele cazuri poate fi folosită și în scop terapeutic (de exemplu, ghidarea unui ac pentru o puncție). Ecografia și-a găsit cu succes utilizare în diagnosticul și urmărirea prenatală, pentru că nu produce nici un rău mamei sau fătului, iar cu noile ecografe moderne, imaginile obtinute in timp real sunt extraordinar de detaliate, motiv pentru care ecografia prenatală poate diagnostica o varietate de malformații ale fătului.

Cum se face ecografia?
Persoana care va fi examinată se va intinde pe un pat lânga care se afla ecograful, de regulă, în decubit dorsal (întins pe spate) și va expune zona care trebuie investigată. În cadrul tehnicii abdominale, medicul va acoperi zona de examinat cu un gel incolor (pe baza de glicerină), astfel încat, în timpul investigației sa nu existe aer între sonda ecografului și pielea pacientului (ultrasunetele nu se propaga prin aer). Medicul examinator vă poate cere sa va schimbați poziția, prin întoarcerea pe o parte sau alta, în functie de organul care trebuie examinat. Uneori, medicul vă poate cere sa consumați înainte de examenul ecografic mai multe lichide, pentru a realiza aceasta investigație cu vezica urinară plină. Acestu lucru va permite o mai bună vizualizare a organelor din pelvis.

Tipuri de ecografie:

  • Tiroidă
  • Parti Moi
  • Abdomen
  • Pelvis
  • Generală
  • Mamară

Ecografia clasică
Este utilă pentru examinarea organelor din abdomen și pelvis. Aproape orice organ abdominal sau pelvin poate beneficia de o examinare ecografică constând în observarea formei, dimensiunilor, structurii, raporturilor cu organele din jur. Pentru vizualizarea organelor pelvine (uter, ovare) este important ca examinarea să se faca cu vezica urinara plină.

Acest fapt permite o mai buna penetrare a ultrasunetelor precum și ridicarea intestinului subțire și obținerea unor imagini mai clare. O altă recomandare ar fi să sa nu se mănace cu aproximativ șase ore înaintea ecografiei pentru a nu produce dilatarea intestinului sau gaze în colon, care pot impiedica vizualizarea corectă a unor organe.

Informațiile care se pot obține cu ecografia clasică:

  • detectarea litiazei sau a inflamației colecistului;
  • determinarea gradului de afectare post-traumatică a ficatului, splinei, rinichilor;
  • afecțiuni ale pancreasului (pancreatită, tumori);
  • determinarea gradului de incărcare grasă a ficatului;
  • evaluarea evoluției post-transplant de rinichi;
  • prezentă de lichid în cavitatea abdominală;
  • evaluarea uterului, vizualizarea unui eventuale tumori ;
  • ghidajul în timpul unei biopsii sau paracenteze;
  • detectarea, măsurarea, monitorizarea anevrismului (dilatarii) aortei.

Contraindicații
Examenul ecografic nu are contraindicații și este chiar recomandat ca fiecare persoană să-și facă o ecografiă pe an. O limitare a ecografiei ar fi faptul ca nu poate vizualiza structuri foarte mici (mai mici de 3mm). Spre deosebire de radiografie sau computer tomografie care utilizează raze X, ecografia foloșeste ultrasunete și nu are restricții în utilizare. Deși este o investigație foarte performantă, ecografia nu pune singurș diagnosticul decât în puține cazuri. Pentru stabilirea diagnosticului se ține cont de contextul clinic și de rezultatele altor examene sau analize de laborator.